..:::ALMASIWEB:::..


Go to content

Dec1: Indul a MinDigTV

Digitális Átállás

December 1.: minőségi ugrás a televíziózásban


Szentes - December 1-jén kezdik meg a digitális földfelszíni sugárzást Szentes vételkörzetében. Ez óriási minőségi ugrást jelent majd a vételkörzetben élő mintegy 600 ezer televízió néző számára. Tegnap speciális helikopterrel tették helyére a szentesi tévétorony új, digitális antennáját. Évekig tartó kísérleti adások után december 1-jével hazánkban is útjára indul a földfelszíni digitális televíziós műsorszórás. Az ehhez szükséges hálózat kiépítését szeptember 11-én a budapesti Széchenyi-hegyi adóállomás antenna cseréjével kezdte meg az Antenna Hungária Zrt. A tornyokra egyidejű analóg és digitális műsorsugárzásra is alkalmas készülékek kerülnek. A rekonstrukciós munkálatok a kabhegyi telephely után most Szentesen zajlanak.
"Tegnap leemeltük a szentesi adótorony régi antennáját, majd helyére illesztettük a digitális műsorszórást biztosító új egységet. Az analóg kereskedelmi televízió-műsorok normál teljesítménnyel történő sugárzását ideiglenes antennarendszerekkel biztosítjuk, így a várhatóan november 25-éig tartó munkálatokból semmit sem érzékel a vételkörzetben élő mintegy 600 ezer televízió néző " mondta lapunknak Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. A tervek szerint 2012-ig megszűnik hazánkban a hagyományos analóg földi sugárzású televíziós műsorszórás, helyét pedig a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia veszi át. A jelenlegi, analóg földi sugárzásban országosan három csatornát (m1, TV2 és RTL Klub) lehet továbbítani, ezeket szoba- vagy tetőantennával, ingyen foghatják a nézők. Az átállás azoknak jelent majd változást, akik most kizárólag ezt a három programot látják a tévékészülékükön, és tető- vagy szobaantennával veszik az adást. Ahhoz, hogy a digitális adást nézni tudják, egy dekóderre lesz szükségük, vagy olyan tévére, amelybe a jelátalakítót már gyárilag beszerelték. A digitális technikának köszönhetően a tévéadásokat előfizetési díj nélkül a legmodernebb HD (High Definition nagyfelbontású) minőségben élvezhetik majd a nézők: zajmentes kép- és hangminőség, nincs szellemkép, villódzás, színtorzulás. A digitális jel átalakításához szükséges dekódert 20-50 ezer forintért bármelyik műszaki boltban meg lehet vásárolni. A kínálatban egyelőre a közszolgálati csatornák (m1, m2, Duna Tv) szerepelnek, a többi műsorszolgáltatóval (TV2, RTL Klub stb.) jelenleg is tárgyal az Antenna Hungária. Az viszont már biztos, hogy a Magyar ATV és a Hír Tv kódolt formában érhető majd el, így azokért valószínűleg fizetni kell. Tóth András elmondta: december 1-jén Budapest, Kabhegy és Szentes vételkörzetében kezdik meg a földfelszíni digitális televíziós műsorszórást, de megmarad a régi analóg továbbítás is. Hozzátette: jövőre 8 újabb adóállomáson végzik el a digitalizálást, köztük a szegedi tornyon is. A digitális hálózat lefedettsége ezután 88 százalékosra nő, amely 2010 végére eléri majd a 95 százalékot.

Kisebb lett a megye legmagasabb építménye:
Mintegy 4 méterrel lett kisebb a szentesi adótorony, amely 236 méterével még így is a megye legmagasabb építménye. (A 2. helyen a Magyar Telekom szegedi tornya áll 157 méterrel, a 3. pedig a szegedi dóm 81 méterrel.) Az adótorony új antennáját egy Svájcból érkezett, 5 tonna teherbírású óriáshelikopter segítségével illesztették a helyére. Szükség is volt az erejére, ugyanis az új antenna amelyet egy ausztrál cég gyártott 3,5 tonnát nyom. A szentesi tévétorony több 100 milliós rekonstrukciója során új kábelrendszert is kiépítenek.


Copyright © Almasiweb Project | Minden jog fenntartva! | Sitemap | Kapcsolat | Év Honlapja