..:::ALMASIWEB:::..


Go to content

GYIK

Digitális Átállás

Gyakran ismételt Kérdések! (GY.I.K)* Mit jelent a digitális átállás?

Magyarországon a TV szolgáltatások teljes digitalizálása - körzetről körzetre haladva - 2008-ban kezdődik, és 2012-ben fejeződik be. Ezt a folyamatot digitális átállásnak nevezik. A TV műsorszórás régi (analóg"-ként ismert) jelét folyamatosan leépítik, és helyette digitális" jelet kezdenek használni. Bármely olyan TV készülék, amelyet nem alakítottak át digitálissá, a digitális átállás során többé nem lesz alkalmas TV műsor vételére.


* Milyen előnye A hagyományos TV-hez képest számtalan új dolgot kínál a televíziózás terén:
Extra TV csatornákat alapcsomagban
Ön megkapja az (eddig szobaantennával fogható) összes szokásos TV csatornát és még sok más csatornát is az alapcsomagban, beleértve - tervek szerint - az m1, Duna TV, Hír Tv és ATV műsorait.
Előfizetős csatornákat
Amennyiben úgy dönt, hogy igénybe veszi az előfizetést, sok más tematikus csatornához is juthat, mint például sport, film, és zene csatornák, valamint olyan szolgáltatáshoz való hozzáférést, amelynek segítségével azt nézhet, amit akar, amikor akarja.

o Jobb minőséget

o A digitális adás javítja a kép minőségét.

o Új szolgáltatásokat
Beleértve a képernyőn megjeleníthető TV-műsorokat, igazi szélesvásznú képet, és az egy gombnyomással elindítható interaktív szolgáltatásokat.
Hozzáférési szolgáltatásokat
Egyes digitális vevőkészülékek speciális szolgáltatásokat nyújtanak a gyengénlátó és a siket személyek számára.


* Hogyan működik?

A digitális televíziózásban a műsorszolgáltató a hangot és a képet "információ részecskékre" alakítja át, amit antennán, parabolaantennán, telefonvonalon vagy kábelen keresztül továbbít. Ezt követően a digitális vevőkészülék vagy a digitális TV készülék a digitális jelet visszaalakítja kép és hang formába.

* Mi a digitális átállás?

Amennyiben Ön jelenleg csak a hagyományos 3 országos csatornát fogja (m1, RTL Klub, TV2), vagy csak néhányat közülük a TV készülékei bármelyikén, elgondolkodhat azon, hogy átállhatna a digitális televíziózásra. Minden egyes TV készüléket, amit otthonában továbbra is használni kíván, át kell alakítani digitálissá, vagy korszeruűsíteni kell.

* Hogyan álljak át a digitális televíziózásra?

Először is azt kell eldöntenie, hogyan kívánja fogadni a TV jelet;


o Antennán keresztül (digitális vevőkészülék vagy digitális TV készülék segítségével)

o Parabolaantennán keresztül

o Kábelen keresztül

o Telefonvonalon keresztül

o Antennán és telefonvonalon keresztül* Honnan tudjam, hogy mit vásároljak?

Nem kell lecserélnie a már meglévő TV készülékét - hacsak nem kifejezetten ezt akarja - ebben az esetben viszont, digitális vevőkészülékre szüksége lesz (antennán, parabolaantennán, vagy kábelen keresztül).
Azonban, ha a jelenlegi készülékének korszerűsítésében gondolkodik, fontolja meg az olyan TV készülék vásárlását, amely beépített digitális átalakítóval rendelkezik (digitális TV), és keresse a "digitális pipa" logót.
És ne feledkezzenek meg a videómagnóról sem: amennyiben videó (VCR) vagy DVD felvevőkészüléket használ felvételkészítéshez, továbbra is tud majd felvételeket készíteni, illetve azokat visszajátszani, úgy mint korábban. Viszont amennyiben úgy szeretne az egyik digitális csatornáról felvételt készíteni, hogy közben egy másikat néz, egy vagy több digitális tunerrel ellátott digitális TV felvevőkészülékre lesz szüksége.
Keresse a "digitális pipa" logót, amely azokat termékeket és szolgáltatásokat jelöli, amelyek az átállás utáni működésre is hitelesítve vannak.


* Mikorra várható?

A digitális átállás folyamata 2008 és 2012 között, TV körzetről TV körzetre haladva fog lezajlani.
Az átállás bonyolult folyamat, ezért szakaszosan kell véghezvinni annak érdekében, hogy az országban mindenki felkészülhessen rá.


* Mennyibe fog kerülni?

Az ár attól függően változhat, hogy milyen TV szolgáltatást és TV készüléket választ. TV készülékének átalakítási költsége lehet több vagy kevesebb attól függően, melyiket választja: havonta kíván-e fizetni érte, vagy egy összegben. Ez attól is függ, hogy hány TV készülék van az otthonában, és hogy valamennyit kívánja-e átalakítani. Egyéb költség-befolyásoló tényezők a felvevőkészülékek és az antennák, amelyek lecserélésére az átállás részeként kerülhet sor.


* Hogyan állapítom meg, hogy digitális-e a TV készülékem?

Azt, hogy digitális-e a TV készüléke abból tudja megállapítani, hogy ellenőrzi, hogy több mint 3 csatornája van-e.


o Amennyiben új digitális TV készüléket szeretne, annak ára körülbelül .... és ... Forint között mozog.

o Amennyiben átalakítani kívánja a már meglévő TV készülékét, digitális vevőkészülékhez ... és .... közötti összeg egyszeri kifizetésével juthat hozzá (keresse a szolgáltatót).

o Egy másik választási lehetőség az előfizetéses (Pay TV) szolgáltatás, amelyhez havi ... és ... Forint közötti összegért juthat hozzá.

o A digitális átállás után szükség lesz az összes TV készüléke átalakítására.


* Le kell cserélnem a felvevőkészülékeimet?

o Az átállást követően a videó- és a DVD felvevőkészülékek továbbra is alkalmasak maradnak a lejátszásra és a felvételkészítésre. A legtöbbjük azonban nem lesz alkalmas arra, hogy felvételt készítsen velük miközben másik csatornát néz. Erre az egy vagy több digitális tunerrel ellátott digitális TV felvevőkészülék a legalkalmasabb.

o Költségmegtakarító tipp: amennyiben Ön arra készül, hogy lecseréli videómagnóját vagy DVD felvevőkészülékét, vásároljon 2 tunerrel ellátott TV felvevőkészüléket, amely egyben a TV készüléke átalakítását is megoldja.* Szükségem lesz új antennára?

Amennyiben jelenleg jó a TV képminősége, valószínűleg az antennája rendben van. Amennyiben szobaantennája van, és azt a tetőre kihelyezett antennára cseréli, jobb képminőséget kap. Beszéljen viszonteladójával vagy szakemberrel, amennyiben problémát észlel azután, hogy a körzete átállt.


* Mennyibe fog kerülni?

Egy sor különböző alternatíva van arra, hogy mindenki a saját pénztárcájára szabott megoldást találjon, az olcsó havi előfizetési csomagoktól kezdve, a digitális vevőkészülék egy összegben történő egyszerű megvásárlásán keresztül az ingyenesen nézhető műholdas szolgáltatásokig.


* Kaphatok valamilyen segítséget?

Ugyanúgy, ahogy az MTV-től, úgy kérhet tanácsot híradástechnikai szaküzletekben, TV viszonteladóknál, vagy akár azoktól a társaságoktól is, akik digitális televíziós szolgáltatást nyújtanak.


* Tudok hívni szakembert, aki beállítja nekem a készülékeket?


Amennyiben új készülék kerül az otthonába, a kereskedő, akitől azt vásárolta, vagy a szakszervíz üzembehelyezi Önnek készülékét, bár lehet, hogy ezért külön díjat számolnak fel. Amennyiben Ön digitális TV adásra fizet elő (kábelen, parabolaantennán vagy telefonvonalon keresztül), a csomag részeként, a cég összeszereli az Ön számára a készüléket.


* Honnan fogom tudni, hogy szabályszerű szolgáltatásban részesülök-e?

Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy valószínűeg lesznek olyan kereskedők, akik nyerészkedni próbálnak majd a digitális átállás során azzal, hogy szakszerűtlen tanácsokat, szolgáltatásokat és nem hitelesített termékeket, hibás készülékeket kínálnak, vagy tisztességtelen felárért nyújtanak ilyen jellegű szolgáltatásokat. Amikor digitális TV termékeket vásárol, mindig keresse a "digitális pipa" logót.


* Mennyibe fog kerülni a teljes háztartásom átállítása?

Ez az alábbi kérdésektől függ:


o Tervezi-e a jelenlegi TV készüléke átalakítását?

o Szeretne vásárolni Integrált Digitális TV készüléket?

o A digitális TV ára.

o Van-e szüksége antenna korszerűsítésre?

o Amennyiben jelenleg az analóg kép minősége jó, valószínűleg a digitális átállás után is az lesz. Viszont ha a kép minősége gyenge, valószínűleg antenna korszerűsítésre van szüksége.


* Honnan fogom tudni, hogy tenni kell-e valamit az antennámmal még az átállás elo~tt?

Csak kevés háztartásnak lesz szüksége új antennára. A gyakorlati szabály szerint, amennyiben Önnél jelenleg jó minőségű az analóg jel, Ön az átállás után is jó minőségű digitális jelet fog kapni. Ha gyenge minőségű az analóg jel, kérjen egy antenna bevizsgálást egy regisztrált digitális-antenna szerelőtől.

* Ki kell majd dobnom a TV-met, főleg ha már öreg?

Nem. Ritka kivétellel, bármilyen TV készüléket, még a fekete-fehéret is digitálissá lehet alakítani digitális vevőkészülék (set-top box) segítségével.
Ha az Ön birtokában levő TV készüléket 1996 után gyártották, akkor az valószínűleg rendelkezik Scart bemenettel. Ez azt jelenti, hogy Scart dugó segítségével összekapcsolható a digitális vevőkészülékkel, ami a legjobb minőségű csatlakozást biztosítja.
Amennyiben a TV készüléke hátoldalán nincs Scart bemenet, és helyette csak egy kicsi kör alakú antennabemenet van, akkor is digitálissá alakíthatja. Annyit kell csak tennie, hogy a szaküzletben egy antennakábelhez csatlakoztatható RF" adaptert, vagy egy beépített RF modulátort" kér. Ez azt jelenti, hogy a vevőkészüléket be lehet dugni egy kisméretű antenna aljzatba Scart dugó nélkül. (Felhívjuk a figyelmét, hogy a jel az antennakábelhez csatlakoztatható RF" adapterrel vagy az RF modulátorral nem lesz olyan minőségű, mint a Scart aljzattal).


* Fog a videómagnóm az átállás után is működni?

Az átállást követően, a VHS videómagnók ugyanúgy lejátsszák a szalagot, mint azelőtt, és egyszerre egy digitális csatornáról fognak tudni felvételt készíteni.
Azonban nem fognak tudni felvételt készíteni, ha Ön közben egy másik digitális csatornát néz. Ehhez digitális TV felvevőkészülékre lesz szüksége két vagy több tunerrel.
A digitális TV felvevőkészülékeket sokkal egyszerűbb használni, mint a videómagnókat, jobb minőségű képet adnak, és olyan szolgáltatást nyújtanak, mint például a time-shift: megállíthatja, és visszatekerheti az élő TV adást, vagy egy egész sorozatot egy gombnyomással vehet fel.


* Szükségem lesz új TV antennára?

A legtöbb háztartásban nem lesz erre szükség, csak kevés otthonba kell majd új antennát beszerelni. Általános szabályként elmondható, hogy amennyiben Önnél jelenleg jó minőségű az analóg jel, az átállás után is jó minőségű digitális jelet fog kapni.


* Hordozható TV-m van. Mit kell tennem ahhoz, hogy a digitális szolgáltatásra átálljak?

Egyszeri beruházásként vennie kell egy digitális vevőkészüléket. Keresse a digitális pipa" logót, és kérjen több információt a kereskedőtől, viszonteladótól.
Az Ön TV-jének rendelkeznie kell Scart vagy RF bemenettel. Sajnos, amennyiben az Ön hordozható TV készüléke nem rendelkezik egyik bemenettel sem, nincs mód arra, hogy átalakítsa a digitális TV műsor fogadására.


* Mi a "Digitális Pipa" logó?

A digitális pipa" egy hitelesítő jel, amely olyan termékeken és szolgáltatásokon jelenik meg, amelyeket úgy terveztek meg, hogy az átállás előtt, annak ideje alatt, illetve azt követően is működjenek.


* Vegyek integrált digitális TV-t (iDTV-t)?

Nem feltétlenül szükséges. Az Integrált vevőkészülékkel felszerelt TV-k ma már egyre elterjedtebbek, és végül általánosak lesznek.


* Társasházban lakom és a szomszédokkal közös antennám van. Mit kell tennem?

Amennyiben a szomszédaival egy antennán osztoznak, akkor valószínűleg közösségi TV rendszert használ. Ha ez így van, akkor valószínűleg szükség van az átalakításra ahhoz, hogy venni tudja a digitális TV adást. További információért forduljon a szolgáltatójához!


* Jelenleg tudom fogni a földi ingyenes analóg sugárzást. Ez azt jelenti, hogy az átállást követően már nem fogok tudni TV-t nézni?

Nem. Az egyik oka annak, amiért életbe lép az átállás, hogy minél többen tudják nézni a DVB-T-t (digitális TV-t antennán keresztül). Csak a régi analóg jel lekapcsolásával lehel felerősíteni a digitális jel erejét.


* Ha nem teszek semmit, elveszítem a TV nézési lehetőséget?


Igen. Hacsak nem rendelkezik már most digitális TV-vel, ha nem tesz semmit, az átállást követően nem fog tudni TV adást nézni.
Ezen kívül gondoskodnia kell arról is, hogy az otthonában lévő összes TV - amit továbbra is TV adások megtekintésére kíván használni - alkalmas legyen a digitális jel fogadására. Azt a TV készüléket, amit csupán videókazetták vagy DVD lemezek lejátszására használ, nem kell átalakíttatnia.


* Ezt mikor kell megtennem?

A digitális átállás 2008-ban kezdődik, régióról régióra terjed majd az ország területén, és megközelítőleg 2012-ben ér véget.

* Mennyi ideig tart majd az átállás?

Az átállás várhatóan 2008 végén kezdődik, és 2012 végéig tart majd.
A műsorszóró antennatornyokon végzett előkészületek, munkálatok - néhány rövidebb, csúcsidőn kívüli szolgáltatási szünetet leszámítva - általában nem érinti a nézőket. Az esemény közeledtével informálni fogjuk Önt a körzetében való átállás pontos dátumáról.

* Engedélyezési korlátozások miatt nem fizethetek elő műholdas TV-re. Át fogok-e tudni váltani ennek ellenére digitális módra?

Igen, hozzá tud jutni digitális TV-hez, akkor is ha nincs lehetőség műholdas vételre, mert a digitális TV adást antennán vagy kábelen keresztül is lehet fogadni. Ne feledje, a digitális TV elérhetősége antennán keresztül jelentősen javul az átállást követően.


* Nálam nem jön be ingyenesen fogható adás. Át fogok tudni állni digitális jelfogadásra?


Igen, amennyiben az Ön jelenlegi analóg képminősége jó. Csak a régi jel kikapcsolásával válik lehetővé a DVB-T bevezetése (antennán keresztül fogadott digitális TV adás) mindenki számára.


* Lesz-e olyan csomag, amely az idősebbeknek és a rászorulóknak nyújt segítséget?


Annak érdekében, hogy a digitális televíziózás mindenkinek a javára legyen, azok, akik a leginkább rászorulnak a segítségre megkapják azt a folyamat során.


* Hogyan működik a földi digitális televízió?

A földi digitális vételhez szükséges egy vevőkészülék, egy ún. set-top-box (STB), amit a jelenlegi (analóg) televíziónkhoz csatlakoztathatunk, mely készülék veszi a digitális adást és továbbítja a képet és a hangot a televíziókészülék számára. A DVB-T adás vétele történhet integrált digitális televíziókészülékkel (IDTV) is, amely önmagában is képes a digitális vételre, ebben az esetben nem szükséges a STB. A digitális televíziózásban a kép és a hang, illetve a járulékos szolgáltatások is digitális adatfolyamként, egy ún. multiplexben (programcsokor) jutnak el a nézőkhöz. A DVB-T rendszerben az MPEG-2 képkódolást és az MPEG-1 Layer II. hangkódolást alkalmazzák. Ahhoz, hogy a nézőnél található vevődekóder (set-top-box, STB) visszaállítsa a képet és a hangot, szükségesek még a PSI (Program Specific Information) és az SI (System Information) adatok. A PSI adatok hordozzák a STB-ban található dekóder működéséhez szükséges információkat, míg az SI adatok az STB-ok beállítását segítik elő és automatizálják azt, illetve az egyes programokra vonatkozó kiegészítő információkat hordozzák.


* Mikor indult be a digitális televíziós sugárzás Magyarországon?

2004. október 1-jétől elindult az üzemszerű szolgáltatás két multiplexszel. Az 1-es multiplexet Budapesten és Kab-hegyen, a 2-es multiplexet Budapesten sugároza az MTV.


* Mikor kapcsolják le a jelenlegi analóg sugárzást?

A jelenlegi tervek szerint Magyarországon 2008-2012-re mindhárom földfelszíni csatorna sugárzása fokozatosan, régiónként kerül leállításra. Az ütemezés véglegesítéséhez kormányzati döntésre van szükség.


* Hogyan működik a Set-Top-Box (STB, vevő dekóder)?

A STB az antennáról beérkezo~ rádiófrekvenciás jelet veszi, majd kibontja az egy frekvencián sugárzott programcsokrot (multiplexet), és a kiválasztott programot dekódolja. A vevődekóder az analóg kimenetére csatlakoztatott televíziókészüléken jeleníti meg a képet, illetve teszi hallhatóvá a hangot.

* Miben különböznek a különböző kategóriájú set-top-box-ok?


Az alapfunkciókon felül az interaktív szolgáltatások igénybevételéhez olyan STB (set-top-box, vevődekóder) szükséges, amelyik az MHP (Multimedia Home Platform) alkalmazás-programozási interfészt is tartalmazza. Ezek ára jelenleg 75.000-100.000 Ft. A személyi videó-felvevő funkcióval rendelkező vevődekóderek segítségével digitálisan rögzíthetők a műsorok az STB háttértárolójára. Ez a kategória 120.000 - 400.000 Ft jelenleg.


* Mi a különbség a széles képformátumú és a normál képformátumú televíziók között?

A normál képformátumú (4:3) megjelenítést lehetővé tévő televíziók a legelterjedtebbek, de kaphatók széles képformátumú (16:9) készülékek is, amelyekkel sokkal élvezhetőbb a vett műsor. A digitális programok valódi széles képformátumot biztosítanak (HDTV), míg az analóg sugárzásúak nem. A széles képformátumú televíziókészülékeken az analóg sugárzású műsorok képét a készülék széltében megnyújtja, vagy kétoldalt függőleges csíkkal jeleníti meg.
A jelenlegi programcsomagban (multiplexben) ún. SDTV adások találhatóak 4:3 képmérataránnyal.


* Szükséges széles képformátumú televíziókészüléket vásárolnom a digitális programok vételéhez?

Nem. A digitális programok a normál televíziókészüléken is megjeleníthetők, de a széles képformátumban sugárzott digitális adások (HDTV) sokkal élvezhetőbbek a széles képformátumú készüléken. A széles képformátum kiterjeszti a periférikus látómezőt, ezért a néző közelebbinek és valósághűnek érzi a képernyőn történteket.


* Széles képformátumú televíziókészülékem van, miért lenne szükségem a digitális adások vételére?


Az analóg módon sugárzott műsorok is megjeleníthetők 16:9-en, úgy, hogy megnyújtják a képet széltében, vagy kétoldalt függőleges fekete csíkokkal. A digitális adások esetében lehetőség van valódi szélesvásznú kép megjelenítésére, ami nem tartalmaz kétoldalt fekete csíkokat, illetve torzításokat.


* Hogyan csatlakoztathatom a digitális vevődekódert (STB) az analóg (PAL) televíziókészülékhez?

A jelenlegi elrendezésekhez képest a változás annyi, hogy az antennát a STB bemenetére kell kötni. Arra a kimenetre kell csatlakoztatni a televíziókészüléket, amelyen a vevődekóder a televízió számára szolgáltatja az analóg jelet. Egy set-top-box-szal egyidőben csak egy programot lehet venni, tehát ha az STB analóg kimenőjelét szétosztjuk két televízióra, akkor sem valósítható meg az, hogy az egyik televízión az egyik, a másikon egy másik programot nézünk, még akkor sem, ha a két program ugyanabban a multiplexben (programcsomagban) van.

* Tudom venni a digitális televíziós programokat a jelenlegi tetőantennával?

A lefedettségi térkép a tetőantennás vételre ad információt. A zavartalan vétel jó állapotú tetőantenna és levezető koaxiális kábel esetén biztosítható.
Antennaszerelők, szakemberek egyszerű mérőeszközökkel meg tudják mérni még a STB vásárlás előtt, hogy megfelelő-e a jelszint a koaxiális kábel végén.


* Tudom venni a digitális televíziós programokat szobaantennával?

Elképzelhető, erre általában annál nagyobb az esély, minél közelebb található a vételi hely az adóhoz.

* Milyen problémák merülhetnek fel a jelenlegi tetőantennámmal?

A vételhez szükséges, hogy a set-top-box (STB) antennabemenetén megfelelő nagyságú legyen a rádiófrekvenciás jelszint. Ha nincs meg az előírt jelszint, akkor nincs kép és hang, sőt rosszabb esetben azt sem érzékeljük, hogy a csatornán van-e adás, mivel a vevődekóder (STB) a programcsokorban található programokra vonatkozó információkat sem tudja levenni.
Az STB bemenetén a kis jelszint okai lehetnek:o az időjárás és a több év alatt történt külső behatások (eső, jégkárok, madarak) miatt az antenna nyeresége nagymértékben csökkenhet;

o a koaxiális kábel öregedése, a csatlakozófelületek oxidálódása következtében az STB bemenetén nem biztos, hogy előáll a megfelelő rádiófrekvenciás jelszint;

o az analóg vételi frekvenciákra hangolt antennaerősítők a digitális vételnél nem alkalmazhatók, át kell hangolni a digitális adás frekvenciájára;

o az alkalmazott antenna sávszélességi korlátaiból adódóan nem alkalmazható a sugárzott csatornára;

o digitális vételnél szűkebb az átmenet a jó minőségű kép és vételképtelenség között, mint az analógnál, ezért fontos hogy a kültéri eszközök jó állapotban legyenek.


* Tudok videofelvételeket készíteni a jelenlegi videómagnómmal?

A jelenlegi videómagnóval továbbra is lehetséges felvétel készítése a set-top-box-ra vagy a televíziókészülékre csatlakoztatva a videómagnót. Másik lehetőség a műsorok rögzítésére a PVR (Personal Video Recorder) funkcióval rendelkező STB-ok, amelyekkel digitális formátumban rögzíthetők felvételek az STB háttértárolójára, bár ez a megoldás jelenleg sokkal drágább.


* Ki kell cserélnem a jelenlegi analóg televíziómat ahhoz, hogy vehessem a DVB-T műsorait?

Nem. A jelenlegi analóg műsor vételére alkalmas televízió megfelelo~, viszont egy digitális vevődekóder (STB) is szükséges a vételhez.


* Milyen interaktív szolgáltatásokat nyújthat a DTT?

A digitális televíziózás sok interaktív lehetőséget hordoz magában, amelyek különböző kategóriákba sorolhatók. Ilyen a szuperteletext, az elektronikus programkalauz, csevegés, e-mail, regionális/országos időjárás jelentés, interaktív kvízjátékok, e-kereskedelem, Internet. Eleinte az egyszerűbben megvalósítható interaktív szolgáltatások kerülnek megvalósításra (EPG, szuperteletext), a későbbiekben pedig, fokozatosan a többi interaktív szolgáltatás is bevezetésre kerül.


* Van lehetőség Internet elérésre a DTT segítségével?

A DTT-n keresztül megvalósítható az Internetes hozzáférés. A kérések telefonvonalon vagy GSM-en keresztül történhetnek, míg a lejövo~ adatok már az STB által vett adatfolyamban kapnak helyet. Jelenleg az Internet még nem érhető el DVB-T rendszeren keresztül.


Copyright © Almasiweb Project | Minden jog fenntartva! | Sitemap | Kapcsolat | Év Honlapja