..:::ALMASIWEB:::..


Go to content

Mi a Digitális átállás?

Digitális Átállás

Mit jelent a digitális átállásAugusztus elejétől már beindította digitális műsorsugárzását a Magyar Televízió, decembertől azonban már legalább 10 csatornát nézhetnek az országban a fogyasztók. Az adás egyelőre a megszokott módon is követhető, az EU szabályozásnak megfelelően azonban az elkövetkezendő három évben minden magyar televíziós csatorna beszuünteti a hagyományos analóg sugárzást. A régi készüléket nem feltétlenül kell kicserélni, viszont a digitális jelet vevő készüléket (ún. sep-top-box) mindenképp szükséges beszerezni. Az átállás és költségei közel 1 millió magyar háztartást érintenek.
Az Európai Bizottság 2005-ben arról határozott, hogy legkésőbb 2012-ig minden uniós tagállamnak át kell állnia a digitális műsorszórásra. Az EP állásfoglalása szerint a digitális átállás elsősorban a fogyasztók érdekeit képviseli. Az átállás jobb kép- és hangmino~séget, jobb vételi leheto~ségeket, több televíziós és rádiócsatornát, kiterjedtebb információs szolgáltatásokat jelent majd a fogyasztók számára. A váltás a többéves közösségi program szerint jótékony hatással lesz a piaci versenyre és a kutatás-fejlesztésre is. A digitális átállásról elfogadott álláspont kialakításában Barsiné Dr. Pataky Etelka, néppárti képviselő tevékenyen részt vett és a parlamenti vitában is felszólalt. Ahogy elmondta, a digitális átállás mindenképpen szükséges a lisszaboni innovációs célkitűzések eléréséhez. Barsiné azt mondta, a tagállamoknak a frekvenciatöbblet hasznosításakor biztosítaniuk kell „a tárgyilagosságot, az átláthatóságot, az arányosság és a diszkriminációmentesség elveit”.
Az analóg adások megszűnésével új korszak kezdődik a televíziózás életében. Magyarország, a digitális átállásról szóló 2007-es törvény értelmében 2011. december 31-ig köteles a digitális sugárzást bevezetni. A Digitális Átállás Stratégiája (ADÁS) kitér az átállás társadalmi, technikai, közgazdasági és szabályozási hatásaira. Az átállási folyamatot sikeréhez pedig az érintettek bevonását elengedhetetlennek tartja. A Nemzetközi Hírközlési Hatóság által, a földfelszíni digitális televíziósra és rádiózásra kiírt pályázatot az Antenna Hungária nyerte, így ez a cég viheti piacra az ország digitális frekvenciáit.
Az átállás azonban a fogyasztók számára többletköltséggel jár, melyek leginkább azt a közel 1 millió háztartást érintik, ahol jelenleg csak a három, analóg adást közvetítő, országos lefedettségű adót tudják nézni. A digitális hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges az ún. sep-top-box beszerzése, mely azonban akár a 100 ezer forintos határt is elérheti (ez a legdrágább készüléket jelenti, a legolcsóbb körülbelül 10 ezer forint). A speciális készülékek novembertől lesznek elérhetőek, melyek szolgáltatásra való alkalmasságát egyedi matricával jelzik. A digitális műsorszórással akár 30 csatornát is nézhetünk ingyen. A most már HD formátumban is nézhető adások megjelenésével élesedik a verseny és nő a választék. Ez annyit jelent, hogy a digitális televíziózás bevezetésével verseny alakul ki a kábeltévéhálózatokkal, a műholdas hálózatokkal és az internet alapú tévézéssel. Így megnő a választék és egyben csökken a televíziózás ára, melynek köszönheto~en a fogyasztók kedvezőbb helyzetbe kerülnek.


Copyright © Almasiweb Project | Minden jog fenntartva! | Sitemap | Kapcsolat | Év Honlapja